NIEUWBOUW STADSBOERDERIJ WEIZIGT NMC


PROJECTGEGEVENS

Functie    Assistent ontwerper, bouwkundige, bouwkundig tekenaar

Opgave    Onderzoek, advisering bouwconstructie, VO/DO/bestek bouwtekeningen, aanbesteding, bouwmanagement, directievoering en toezicht

Locatie     Dordrecht

Status       Opgeleverd

Jaar           2009

Copyright: Ingenieursbureau Drechtsteden

OMSCHRIJVING

De opgave bestond uit het ontwerpen en uitwerken van een nieuwe stadboerderij met extra programma. Daarnaast moest het geheel ook hoog scoren op het gebied van duurzaamheid, energiezuinigheid en gebruik van natuurlijke materialen. Energetisch moest het gebouw voldoen aan het niveau van het 'passiefhuis' principe.

Voor hergebruik van warmte is een klimaatzone aan de zuidzijde toegepast, welke meteen als buffer dient voor de koelere ruimten in de kern van het gebouw. De toiletten worden doorgespoeld met regenwater en er is een aquifer voor de zuivering van water. De daken zijn daarnaast voorzien van PV-panelen in combinatie met sedumtapijt. De verwarming word geregeld via een pelletketel met hoog rendement, waardoor een gasaansluiting niet meer nodig is voor het comfort in het gebouw.

Het geheel kenmerkt zich door volumes onder een natuurlijke golfbeweging waarin het programma is ondergebracht. Onder de hoge golf bevinden zich de publieksruimten en groepsruimten voor onderwijs en workshops met een grote stal voor de grotere dieren en onder de lage golf bevinden zich de ruimtes voor de kleine dieren en een klein dierenziekenhuis waar zieke dieren ook in quarantaine zorg kunnen krijgen. De constructie is opgebouwd uit houten kolommen en (gelamineerde) liggers waarbij er veel gebruik is gemaakt van houten, zogenaamde Finnjoist elementen. Deze elementen zijn bio-based, licht en efficiënt in relatie
tot de sterkte en gewichtsverhouding. Voor de gehele schil is een minimale Rc-totaal behaald van 10m²K/W waarbij de kierdichtheid in het werk is getest waarbij deze ruimschoots voldeed aan de vereiste doelstelling.